Feeds RSS

2010. ápr. 8.

Húsvét 2010




Nálunk a Húsvét vasárnap a család látogatásról és hétfő a pihizésről szól, egyenlőre. Még nem kell Lillának locsolókat várni, hozzám sem jönnek, valahogy a húsvétnak ezt a részét nem szeretem. Persze tojást azért festek, hagymahéjjal berzseléses technikával, de végül a keddi vagy szerdai rakott krumpliban végzik :)


Vasánap délelőtt van Lillával meglepi kersés az uvdaron és a kertben, tavaly még nem annyira értette, de idén már nagyon lelkes volt.


Többnyire csoki volt egy helyen volt egy kötött nyuszkó és a fő helyen a nagy meglepi.

Még pénteken Apuja megvette neki a kastély formájú sátrat és rá is hangolta a kiscsajt, hogy ő egy királylány és neki kell egy kastély, írtak is levelet (vagyis rajzoltak) a nyuszinak, hogy hozzon neki egy kastélyt. Ezen a képen már annak kezd örülni:


És ime a kastély és aztán benne a királylány aki éppen csokitojást majszol :)





2010. ápr. 7.

Ovi


Nem, még nem jár oviba, csak be írattam. elmentem az egyik magyar tannyelvű egyházi oviba szétnézni és mivel csupa jót hallottam róla meg tetszett is hogy kevesen vannak, így jobban tudnak a manókkal foglakozni, beírattam, remélem Lillának is fog majd tetszeni. Én optimista vagyok mert imád gyerekek közt lenni, remélem a szabályokba is bele rázódok, mert azokkal eléggé hadilábon állunk. Nem ottalvós ovi, így remélem könnyebb lesz, mert nálunk az alvás a legnagyobb gond, csak akkor alszik amikor akar, ha nincs kedve szépen kijön akármit is csinálunk.
El sem hiszem, hogy már ekkora, hogy oviba fog menni, 7-8 hónaposan kérdezte tőlem egy szociális munkás, hogy hová fogom oviba íratni, erre én valami olyasmit reagáltam, hogy ó hol van az még, hisz olyan kicsike és erre tessék már ősztől oviba fog járni, hisz három éves lesz az én kis aprócska manócskám. Május közepétől mini programmal lehet vinni, hogy szokja a közeget, mert akkor már jó az idő és lehet kint játszani lehet barátkozni a többiekkel. Remélem könnyen beszokik, nagyon bizakodó vagyok.
Azt is remélem addig nappalara teljesen szobatiszta lesz, mert különben nem tudom vinni, na majd elválik.

Gyerekszáj és ez+az



Imádom ezt a korszakát a kishölgynek, olyanokat mond, hogy leesel a székről :)
Egyszer mikor ép elpakoltam a fördőben a pisilés után megfogja a kezem és már húzz is közben ezt mondja:
" Mami, ne foglakozz mással, gyeje velem játszani!"
Hát majd megettem, és aztán ezt eljátszotta még mindkét nagyinál is :)
A multkor kint voltunk az udvaron, Maya a pulink feküdt a fűvön, mondom Lillának üljön a hátára, aki persze erre egyből szót is fogadott. A kutya bár irtó barátságos vele kimászott alóla. Kérdem Lillától:
Mi történt itthagyott a Maya busz?
erre ő futott utánna az udvaron és közben folyton kiabálta hogy
"Állj meg Maya búsz!!!"
Amúgy nagyon jól elvannak, Lilla a babakocsival szokta kergetni a kutyát, de akutya már alig várja ezt, egyforma akét kölyök, egyik sem hajlandó meghallani ha szólítod :)


Imádta a telet. Apuja is itthol volt szabin még januárban pont amikor volt is hó. Jó sokat szánkóztunk. Persze pottyant is ha nem fogózott de nem lett persze semmi baja végül már nem is csinált ügyet belőle. Volt, hogy ült a szánkón mi szaladva húzztuk majd elengedtük, és még ment vele a szánkó néhány métert, ezt nagyon szerette. A hóember épités is tetszett neki, bár em nagyon volt rá alkalmas a hó mert nem állt össze, de azért egy kis akármilyet csak összehoztunk :) Hólapátoláskor rálapátoltuk sokszor ahavat Mayára, na ezt nagyon csípte ahogy a kutya menekül :) Többnyire alig lehet bevonszolni a játszásból.
Megfázva is csak egyszer volt, de akkor is csak enyhén, csak köhécselt és folyt az orra, láza egyáltatlán nem volt, na de az orrfolyás elég gondott okozott mert még nem sikerül hogy kifújja az orrát így marad az orrszívás ami kész pankráció.




2010. ápr. 6.

Mese nézés és hallgatás



Még szilveszterkor a laptopon Apával közösen megnézték a Barbie HüvelykPannát. Aztán jó egy hónapon keresztül naponta többször is meg kellett nézni, már teljes párbeszédeket tudott belőle. Nagyon elvarázsolta.
Aztán jött a Fifi, majd a Dóra és a Diego, ezeket már én is kivülről tudom mindne részét :) De legalább értelmes rajzfilmek, még tanitják is a gyereket számolni, színeket felismerni és pár szór angolul.
Na de nem csak nézni szereti a meséket hanel hallgatni is, spontán mesét is és olvasottat is. Van olyan este, hogy 3 teljes hamupipőke, hófehérke és csipkerózsika vegig megy. Napközben is sokszor kell neki olvasni. Vettünk egy 3 személyes kerti hintát, sokszor kiülünk ha olyan az idő és mesét olvasunk. Na de én mind vártam, hogy mikor kötik le végre a mesék, na mostmár lekötik :)

Pecajáték és újabb baleset

Egyik blogon láttam egy ilyen pecás játékot, gondoltam ezt nekünk is ki kell próbálni, ígyhát megcsináltam és tetszett is Lillának.



Volt a télen még egy megégetős baleset. Palacsintát sütöttem és Lilla fent ült a pulton, mondtam neki, ne nyuljon a főzőlap felé, de amikor nem figyeltem egy másodpercre és magafelé akarta húznia serpenyő fülét és ehez megfogta a serpenyőt magát ami persze tűzforró volt, három kis újja is megégett, minden lett húlyag, az egyik ki is fakadt pár nap mulva ami persze fájt is neki, tettünk rá sebhintőport és persze ezóta régelmult. azóta ha szólunk, hogy vigyázz forró azért komolyan veszi. A főzésben azóta is szeret segíteni.

Festünk és jajzoluk :)

Lilla imád festegetni, persze még csak pacsmagol és ceruzával is csak firkál, még nem tud, úgy színezni, hogy nem menjen ki nagyon a vonalon, de imádja csinálni, meg nekem mondeni, hogy jajzoljak, vagyis rajzoljak neki valamit.
Apuja vett neki festék készeltet amivel újjal lehet pingálni, na megmutatom, hogy fest vele Lilla, mondjuk már elpakoltam amig kézkrémként használja nincs értelme előhagyni, majd pár hónap mulva újra előszedjük.


Nem rég volt a városban cirkusz és amikor nem volt előadás a cirkusz sátor körül kint volt egy elefánt és egy teve azt minden este elmentek apújával megnézni, sőt meg is simogatta őket, na azóta az elefánt a fő kedvenc állat, azt is kell rajzolni mindenhová, állatot nem rajzolok túl jól, na de az elefántnak vannak elég jelemző vonásai ahoz, hogy könnyű legyen felismerhetően rajzolni :)

Alvós sztorik


Igen sztorik, mert van pár.
Volt egy időszak amikor egy plédből pár óriási ruhacsipesz segítségével sátor volt készítve az ágyafölé és csak úgy volt hajlandó aludni mint Yakari a kis indián.
Minden előjön azzal, hogy rontja a fény a szemét, van, hogy nem tudjuk csak erőszakkal levetkőztetni és pizsibe bujtatni mert üvölt, hogy rontja a fény a szemét és kapálózik, de többynire azért megvárja amig levetkőztetjük és akkor oltjuk el a lámpát a szobájában.
amúgy még mindig nagyon össze-vissza probrammal alszik, vagyis inkább program nélkül. Nappal van, hogy ki is hagyja az alvást, csak akkor estére meg nem lehet vele boldogulni nyügös és hisztis, kicis még kell neki az alvás napközben.
Este is jópárszor eljátszotta azt a trükköt, hogy letettük szépen 9-9,30 tájt aludni, ő szépen miután megvolt a szokáos Piroska és a farkas megitta a tejét és Snoopy párnástól és Noukie macistól kilógott, és akkor újra vissza kell imádkozni, még el kell mondani vagy 3 mesét és reménykedni, hogy nem jön megint ki, de van, hogy mégis és akkor újra visszavándorlás, újra mese, van, hogy ez az egész zajlik kilencőtől tizenegyig.
Reggel is ritka, hogy nyolcig alszik, többynire 7-kor már kint van de volt, hogy még sötét volt, fél hét és már jött párnástól és macistól jóreggeltet kívánni és közénk bújni.

Megint szobatisztaság


Már nagyon-nagyon rég nem írtam, peddig azért történnek dolgok, csakhát annyi a dolgom, hogy csak nem jutok ide. Most majd próbálom pótolni és írni jópár bejegyzést...
Igen a szobatisztaság probléma még mindig téma nálunk. Bár még arra is volt példa, hogy reggel szárazon szedtem le róla a pelust és délután nagyon sokszor nem pisil be alváskor, még mindig rém lusta szólni, hogy ki kell mennie. Kérdjük tőle, hogy kell-e, ő mondja, hogy nem és alig egy perce letik el és már pisis, na ilyenkor kiakadok mert ez sima lustaság és makacsság.
Volt már minden próbálva. Igértünk neki bringát, sőt meg is mutatuk milyen bringát kap ha nem pisil be mert akkor lesz rá pénz, tisztába is van a dologgal, csak egyszerűen kényelmes. Mondtuk neki, hogy így nem mehet oviba, ami igaz is, de ez sem hatja meg. Volt olyan nap, hogy négyszer öltöztettem át. Persze utánna, ha mondom, hogy jön a zacskós pelus akkor bőgés van de előtte nem gondol rá. egyszer egy ilyen többedik bepisilés után ráadtam és ott hagytam a szobájába, addig bőgött amíg álomba bőgte magát, aztán bementem betakartam, így volt aznap a délutáni alvás.
Viszont jó sokszor megesik, hogy nem pisil be adélutánni alváskor.