Feeds RSS

2010. dec. 24.

Sapipróba 1 és karácsony 2010




2010. dec. 22.

Ez+az és kedvenc fotók



2010. dec. 21.

Cukrászkodás




2010. dec. 12.

Ovis karácsonyi ünnepség

Járt az oviban is a mikulás és megkapták a gyerekek az ajándékaikat.
December 12-én megvolt a karácsonyi kis ünnepi előadásuk is a gyerekeknek, természetesen a templomban.
A kicsiknek nem kellett spéci ruha, csak az ovőnéni készített kis glóiaszerű akármiket a gyerekek fejére, a Lilláét egy anyaglka díszítette.
A nagy csoportosok előadtak egy teljesn betleheni jelentet, ott mindenki a szerepének megfelelően volt feloltözve.
A kicsik is nagyon szép kis előadást mutattak be. Voltak angol és magyar versikék dalok, voltak akik külön külön is szavaltak.
Lilla sokszor önállósította magát, ki-ki állt a sorból, le ült, figurázott, ilyenkor helyre pakolta az óvónéni, szólt neki, hogy Lilluska gyere vissza :) akkor külön meg a figurázás ha észrevette vlamelyikőnket, de ez még ilyen kicsiknél elfogadott. Amúgy mondta is a versikéket a többiekkel.
Az ünnepség előtt nem hallottunk tőle egy versikét sem itthol, azt mondta titok, és mivel mondták neki az oviban, hogy ez meglepetés ő annyira ügyesen megtartotta a titkot tényleg nem mondtott el versikét sem.
Nem volt rá semmi panasz csak az, hogy mindig elkésünk és hogy inkább magában játszik, de ez nem különleges az egyke gyerekeknél. a versékékkel sé dalokkal is ugy van ha közösen kell akkor nem mindig mondja/énekli,d e ha felszólitja az óvónéni, hogy mondja el egyedül szépen elmondja.







2010. dec. 5.

Fodrászkodás



Mikulás előtt mentem fodrászhoz és Lilla is jött, hogy picit megigazitsák a haját, nagyon tetszett neki. Amit átértünk anyúsomékhoz mindenkit megfodrászkodott, még az erősen kopaszodó nagyapját is sőt csattot is ett a hajába mondván nehogy a szemébe lógjon a haja :) Jól megfigyelte mit csinált a fodrásznő, ő is fésült, ugy tett mintha vágna és minta fújna vízet a hajra.
Akkoriban fodrásznéni akart lenni, ezért aztán kapott is egy kis játék hajszárítót ami fújja a levegő, tehát pont olyan mint egy igazi, volt is fodrászkodás a következő napokban :)

2010. dec. 4.

Mikulás 2010

A már bevált mikulás ismét eljött Lillához, de ez alkalommal sokkal csendesebb mikulás ünnep volt, mert most csak neki jött, nem volt itt a keresztlányunk. amúgy most is szépen mondta vesikét és kicsit sem volt megijjedve. Nagyon örült az ajándékoknak.







2010. dec. 1.

Mézesek

Adventi elfoglaltságank neki láttunk mézest sütni és kitaláltam, hogy Lilla is már elég nagy ahoz, hogy készítsünk mézeskalács házikót is. Megyórtama tésztán és pihenni tettem. Külön tésztát a pogácsáknak és a házikónak. Megbeszéltük, hogy ő szaggatja majd kia pogácsákat. Lefeküdt aludni délután sé míg aludt én megsütöttema házikó darabjait és a maradék tésztából lettek pogácsák is. Mikor felkelt nagyon meg volt sértődve, hogy kihagytam a sütésből, de hamar megnyugodott mikor mondtam, hogy csak a házikó maradék tésztásájból csináltam őket a nagy adag még a hűtőben van várja hogy pogikká szaggassa.
Természetesen nyujtani sis egített ésstinte mind ő szaggatta ki a kis sütiket. aztán segített kikeverni a mázat is és a házikót is ő díszítette én csak összeállitottam. Nagyon szereti az ilyesmit csinálni, szívesen segit a süti készítésben vagy majonéz kavarásban.






2010. nov. 25.

Dokis rémálom

Novemberben annyira sikerült megfáznia Lillának, hogy semmiféle homeopátiás és natur gyógyszerrel nem múlt el a köhögése, muszáj volt dokihoz menni. Én ez a lehető legkésőbbig próbálom húzzni, mert tudom, amint oda kerülünk rögtönk jön az antibiotikum, amit nem mondok hogy soha nem kell bevenni de ha lehet kerülöm, nem vagyok a verébre ágyúval módszer híve.
Szóval most muszáj volt, szépen már itthol meséltük Lillának, hogy megyünk a dokibácsihoz aki megnézi a torkát és meghallgassa, ez nagyon okés is volt egész addig míg be nem kellett menni. Margit Mamával ketten vittük dokihoz. Amint bementünka rendelébe, elbújt a Mamam hátánál és nem akart onnan előjönni, ketten próbáltuk lefogni, hogy a doki valahogy megvizsgálhassa, ami egy komoly erőpróba volt, úgy ficánkolt mint egy hal. Valahogy a mellkasát így meghallgatta a doki (a mama fogta a törzsét ésn a lábait a doki meg próbálkozott hozzáférni). aztán meg kellett fordítani, ami megint nem volt egyszerű, de valahogy meglette és valahogy a doki is hozzáfért. A torok megnézés egy másik külön tortúra volt, mint egy satú úgy bezárta a száját, nem könynitette meg a dolgunkat picit sem :) Aztán felölöztünk és lekerült a vizsgáló asztalról, a doki szerette volna megnézni kivülről ai a kis nyakát, torkát, nincs-e megdúzzadva, erre Lilla leguggolt, összekuporodott és behúzzta a fejét a vállába, a dokinak esélye sem volt a nyákához férközni. Végén a doki adott neki édességet és választhatott egy plüss játékot is ( a vizsgáló asztala, ágy alatt van egy óriási karton doboz tele játékokkal), Lilla megigérte, hogy legközelebb nem lesz ilyen rossz, mi inkább nem hittük mint igen :)
Végül persze antibiotikum kellett (piros volt a torka, volt egy kis bronhitisze), pár nap múlva már jól is volt.


2010. nov. 15.

Mesék

Egyre jobban szereti a meséket. Lilla szerint három dolog kell az alváshoz: Noukie ( a macija), tej és mese. És figyel is mikor mesét olvas neki az ember, mert aztán feltesz kérdéseket a felolvasott mesével kapcsolatban.
Nézni si szeret meséket nem csak hallgatni. És imádja a mondókákat is és tud is jó párat, nagyon hamar képes őket megtanulni. Novembreben már teljesen egyedül ki tudta rakni az összes 12 darabos kirakóját, szereti is nagyona kirakós és amit még nagyon imád azok a feladatos matricás könyvek, ha hajalndó figyelni akkor egy-kettőre meg is csinál egy egész fűzetkét.



2010. nov. 10.

Kis puszi és kis ölelés - nagy puszi és nagy ölelés

Lillától kétféle ölelést és puszit lehet kapni...
Van egyszer a kis puszi amikor alig érinti a szájával az ember arcát és ehez jár a kis ölelés amikor még csak igazán az ember nyakához sem ér.
Na de nam a nagy puszi ami hatalmasat cuppal és ehez ehy nagyon nagyon szoros óriási ölelés jár.
Van, hogy minkét párost kiosztja de van, hogy csak egyiket és mindig párban járnak, kis puszi kis öleléssel, nagy puszi vagy öleléssel.




2010. nov. 3.

Furcsán feladott sapka

Mikor Apa a Lilla szemébe húzza a sapkát mikor ráadja azt, akkor Lilla azt szokta mondani, hogy " Apa olyan furnán adja ráma sapkát" :)

2010. okt. 30.

Erdei kirándulás - 2010 október

Október 30-án egy remek kis kirándulást csináltunk a szomszédos erdőbe, sétáltunk az avarban nézegettük a gombákat és a fáról lehulló leveleket, nagyon kellemes volt :)








Még pár erdei kép itt.

2010. okt. 18.

Október 2010 - állatkert és játszótér


Október 16-án kirándultunk egyet Nagybányára, megnéztük az állatkertet, ami óriási csalódás volt, az embert a sírás környékezte ahogy nézte milyen mostoha (és most nagyon enyhén fogalmaztam) körülmények közt élnek ott az állatok, egyszerűen borzasztó. Onnan elmentünk egy közeli játszótérre ahol Lilla kipróbálta az alagút csúszdát és a mérleghintát, eleinté tartott tőlük de aztán megtetszettek neki :)